Nytt verk på Tennstopet Grill i Stockholm

1999 Öppnade Vassa Eggen på Jarlaplan i Stockholm. Jag hade målningar där redan då. Mycket rött minns jag. Där åt jag min godaste middag någonsin. Det var första gången vi hade barnvakt. Vi fick en avsmakningsmeny innehållandes minst tjugo nittio rätter och lika mycket dryck, servitören sa att det fanns 16.000 olika sorters sake i Japan men att det endast fanns en variant på Systembolaget.

Vassa flyttade sedan till Birger Jarlsgatan. Under en kväll och en halv natt gjorde jag ”Jesus absolut sista måltid” till en av väggarna. Jag lyfte inte pennan, Christoffer och Christian försörjde mig med önskad dryck.
Det har gått 24 år sedan dess och äntligen hänger vi ihop igen. Nu är den första målningen på plats på Tennstopet Grill, ”The Bill Please”.

Det finns en novell i Stephen Kings bok Skeleton Crew som handlar om en man som äter upp sig själv i brist på mat då han hamnat på en öde ö. Det är en makaber liten berättelse, om än kryddad med humor. Dagboksanteckningarna slutar med att han tar en tugga på sin hand och säger, ”lady fingers they taste just like ladyfingers”. Sedan är det punkt slut där också.

(Ladyfingers kallas, som ni alla vet, Savoiardikex som till exempel används för Tiramisu.)

När allt gått åt skogen
stannar vi här på Tennstopet Grill
för livet tar aldrig slut på krogen
om man inte är ko, kyckling eller en sill
.

Jesper Waldersten 8/2-2024
Vägen till verket